doğum raporu şartları 2019 / Doğum sonrası para yardımı | Özgün Ünal Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Doğum Raporu Şartları 2019

doğum raporu şartları 2019

Doğuma Bağlı Rapor Parası Alma Şartları

• Doğumun haftasında hekimden istirahat raporu alınmış olması,

• Doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması yani en az 90 prim gün sayısının olması (90 günün doğumun gerçekleştiği yıl içinde olması şart değil),

• Doğum olayının canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olması,

• 4/a (SSK) sigortalısının rapor süresince işyerinde çalışmamış olması ve sigorta çıkışının verilmemiş olması,

• 4/b (Bağ-Kur) sigortalısının genel sağlık sigortası dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması,

gerekir.

Bu şartlar ayrıntılı olarak aşağıda belirtilmiştir.

Rapor Parası Alabilecek Kadın Sigortalılar

Sadece aşağıda belirtilen sigortalı kadınlar analık hali (doğum) nedeniyle rapor parası alabilirler.

• Hizmet akdine istinaden 4/a (SSK) kapsamında bir veya birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışanlar.

• Muhtarlık nedeniyle Bağ-Kur sigortalısı olanlar.

• Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olan Bağ-Kur sigortalıları.

• Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olan Bağ-Kur sigortalıları.

• Tarımsal faaliyette bulunan Tarım Bağ-Kur sigortalıları.

• Ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından ayda 10 gün veya daha fazla çalıştırılması nedeniyle Ek 9 kapsamında sigortalı olanlar.

• Konut kapıcılığı nedeniyle Ek 9 kapsamında sigortalı olanlar.

• Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte, ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde 5/a kapsamında sigortalı olarak çalıştırılan hükümlü ve tutuklular.

• Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen ve 5/g kapsamında sigortalı olarak çalıştırılanlar.

Ödenecek Rapor Parasının Süresi ve Miktarı

Analık sigortası kapsamında olanlara yani yukarıda belirtilenlere, hekimin vereceği istirahate bağlı olarak doğumdan önceki ilk 8 haftalık, çoğul gebelik halinde ilk 10 haftalık; doğumdan sonraki sürede ise ilk 8 haftalık çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası ödenir.

Kadın sigortalı doğumdan önceki 8 haftalık, çoğul gebelik halinde ise 10 haftalık süreden daha önce başlayacak şekilde istirahat rapor almışsa, bu sürelerden öncesine ait rapor süresi için hastalık sigortası kapsamında rapor parası ödenir. Örneğin; 01/03/ tarihinde doğum öncesi istirahatine ayrılan sigortalı kadın 03/05/ tarihinde doğum yaparsa, doğum tarihi esas alınarak yapılan hesaplamaya göre 01/03//03/ tarihleri arasındaki süre hastalık sigortası, 08/03//05/ tarihleri arasındaki süre ise analık sigortası kolundan rapor parası alır. Dolayısıyla sigortalı kadının gebeliğin başladığı tarihten sonra ve doğumdan önceki 8 haftalık, çoğul gebelik halinde 10 haftalık süreden önce rahatsızlığı nedeniyle sağlık hizmet sunucusu hekimleri tarafından istirahatine lüzum görülmesi halinde kendisine istirahatli kaldığı süreler için hastalık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası ödenir

Ancak 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları hastalık sigortasına tabi olmadıklarından bunlar söz konusu doğum öncesi 8 veya 10 haftalık süreden daha öncesine ait istirahat raporları için rapor parası alamazlar.

Ödenecek rapor parasının miktarı ise Rapor Parsı (Geçici İş Göremezlik Ödeneği) Nasıl Hesaplanır ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

Rapor parası sigortalı adına bankaya yatırılır. Rapor parası bankaya yatırılan sigortalının SGK’nın sisteminde kayıtlı cep telefonu numarası varsa kendisine SMS yoluyla bilgilendirme mesajı gelir. Rapor parasının yatıp yatmadığı E-Devlet SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) sayfasından Geçici İş Göremezlik Ödeneği Sorgulama bölümünden yapılabilir, ALO ’den de öğrenilebilir.

Rapor Parası Alma Şartları

Doğum yapan kadının rapor parası alabilmesi için,

• Süresinde doktora başvurularak istirahat raporu alınmış olması,

• Adına doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması yani en az 90 prim gün sayısının olması,

• İstirahatli (raporlu) olduğu süre içinde iş yerinde çalışmamış olması, (sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışma durumu hariç),

• İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin yitirilmemiş yani sigorta çıkışının verilmemiş olması (sigorta çıkışı verilmiş olanların durumu aşağıda belirtilmiştir),

• Doğum olayının canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olması,

• 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki kadın sigortalının ayrıca genel sağlık sigortası dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması,

gerekir.

Doktordan Rapor Alınmış Olması Gerekir

Yukarıda belirtilen şartlar dışında ayrıca süresinde doktora başvurularak istirahat raporu alınmış olması yani hekimin istirahati sisteme girmiş olması gerekir. Bunun için de gebeliğin 32 nci haftasında hekimden rapor alınmış olması gerekir. 32 nci hafta geçtikten sonra rapor alınmış olması halinde, gecikilen süre doğum öncesi için rapor parası ödenecek süreden düşülür. Örneğin; 32 nci haftada hekime başvurarak rapor almış olan kadın sigortalıya doğum öncesi için 8 haftalık yani 56 günlük, doğum sonrası için de aynı şekilde 56 günlük rapor parası ödenir. 38 nci haftada hekime başvurarak rapor almış kadın sigortalıya ise doğum öncesi için 14 günlük, doğum sonrası için 56 günlük rapor parası ödenir, yani doğum öncesi için ödenecek rapor parasından 6 haftalık süreye ait rapor parası düşülür, dolayısıyla 32 nci hafta ile 38 nci hafta arasında kalan süreye ait rapor parası ödenmez.

Rapor Parası Alabilmek İçin Dilekçe Verilmesi Gerekmez

Analık sigortasından rapor parası ödenmesi için aranan şartlar arasında talep dilekçesi verilmesi şartı bulunmamaktadır. Bu nedenle analık sigortası nedeniyle sağlık hizmet sunucuları tarafından düzenlenerek SGK’nın kayıtlarına intikal eden (yani internet ortamında SGK’nın sistemine düşen veya hastane tarafından SGK’ya gönderilen) raporlar sigortalının başvurusu ve talep dilekçesi aranmaksızın ödenir.

Doğuma 3 Hafta Kalıncaya Kadar Çalışılması Hali

Sigortalı kadının, isteği ve hekimin onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine, doğum öncesi çalışılan süreler eklenir. Yani doğumdan önceki 8 haftalık süre içerisinde kalan çalışılmış sürelere ait rapor parası, doğum sonrası için ödenecek 8 haftalık (56 günlük) rapor parasına eklenerek ödenir. Bu sürelerin eklenebilmesi için, kadın sigortalının haftada hekime başvurarak, doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışmasının uygun olduğuna dair sağlık raporunu Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucusu hekimlerinden almış olması gerekir.

Erken Doğum &#; Düşük &#; Kürtaj &#; Çoğul Gebelik Halleri

Sigortalı kadının, erken doğum yapması halinde, doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler doğum sonrasına ilave edilir ve ilave edilen her gün için, rapor parası ödenir.

Gebeliğinin 32 nci haftasından önce doğum yapan (düşük dahil) kadın sigortalıya da analık hali nedeniyle istirahat raporu düzenlenebilir ve düşük yapılan tarih doğum tarihi kabul edilerek, erken doğum nedeni ile ödenemeyen ve doğum öncesinde sigortalı kadının istirahat etmesi gereken sürelere ait rapor paraları doğum sonrası istirahat sürelerine ilave edilerek çalışılmayan süreler için rapor parası ödenir. Daha açık bir anlatımla, gebeliğinin 32 nci haftasından önce doğum yapan kadın sigortalının doğum öncesi kullanamadığı sekiz haftalık, çoğul gebelikte ise on haftalık süre doğum sonrası süresine eklenerek, bu sürelere ait rapor parası ödenir.

Tıbbi gereklilik nedeni ile gebeliğin sonlandırılması sonucu istirahati uygun görülen sigortalı kadına analık sigortasından, tıbbi gereklilik haricinde (kürtaj vb.) istirahat verilen sigortalı kadına ise hastalık sigortasından rapor parası ödenir. Ancak hastalık sigortasından rapor parası alma hakkından 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları yararlanamaz.

90 Gün Şartının Sonradan Yerine Getirilmesi

Doğuma bağlı rapor parası ödenebilmesi için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması yani en az 90 prim gün sayısının olması gerektiğini belirtmiştik. Özellikle doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor almış olan kadın sigortalı, 90 gün şartını gebeliğin 32 nci haftasından önce tamamlayamamış olsa bile, bu şartı doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalıştığı sürede tamamlamış olursa, hiçbir hak kaybı yaşamadan doğum öncesi ve sonrası sürelere ait rapor parasını yukarıda Doğuma 3 Hafta Kalıncaya Kadar Çalışılması Hali başlıklı bölümde belirtildiği şekilde alabilir.

Sigorta Çıkışı Verilmiş Olanların Durumu

Doğuma bağlı istirahati (raporu) başladıktan sonra sigorta çıkışı verilmiş olan kadın sigortalı rapor parası alamaz. İstirahati (raporu) başladıktan sonra sigorta çıkışı verilmiş olan kadın sigortalının durumu Sigorta Çıkışından Sonra Rapor Parası Alınabilir mi ? başlıklı yazıda açıklanmıştır. İstirahatli (raporlu) işçinin işten çıkarılıp çıkarılamayacağı yani sigorta çıkışının verilip verilemeyeceği konusu ise İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

Evde Gerçekleşen Doğumlarda Rapor Parası

Doğumunu erken veya süresinde sağlık hizmet sunucusu dışında (evinde) yapan kadın sigortalılara, doğum öncesine ait istirahat raporunun sağlık hizmet sunucusu hekimi tarafından düzenlenmiş olması şartıyla, doğum bilgisinin doğum raporundan veya Kimlik Paylaşım Sisteminden tespit edilmesi durumunda doğum öncesi ve sonrası için hak ettiği geçici iş göremezlik ödeneğinin rapor parasının tamamı ödenir.

Doğuma Bağlı Diğer Haklar

Doğum yapan kadın sigortalı ayrıca SGK’dan emzirme ödeneği (süt parası), Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünden de doğum parası alabilir.  Bu konudaki açıklamalar; Emzirme Ödeneği (Süt Parası) Alma Hakkından Kimler Yararlanabilir ?, Aile – Sosyal Politikalar Müdürlüğü Doğum Parası Alma Şartları başlıklı yazılarda yer almaktadır. Ayrıca doğum yapan kadın doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkından da yararlanabilir. (Bkz. Yönetmeliğe Göre Yarım Çalışma ve Kısmi Çalışma Uygulamasının Ayrıntıları) (funduszeue.info)

Doğum İzni

Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik m 5’ e göre kapsamına bakılacak olursak; sayılı İş Kanununun m 13’ ün beşinci fıkrası uyarınca kısmi süreli çalışma talebinde bulunan işçiler ile bunların işverenlerini kapsayacağı düzenlenmiştir.

Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik m 4’ te tanımlar yer almaktadır,

a-)Analık İzni; Kadın işçinin doğum nedeniyle çalıştırılmadığı süre için verilen izni olarak tanımlanmaktadır.

b-)Kısmi Süreli Çalışma: İşçinin, işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yaptığı çalışmayı ifade eder.

c-)Ücretsiz İzin: Analık izninin bitiminden itibaren işçiye isteği halinde verilen izni, ifade eder.

Bahsi geçen yönetmelik dışında analık iznini yönelik bir diğer düzenleme Sayılı İş Kanununda yer almaktadır. Madde 74’e göre;

“Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır. Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık hâli izni kullandırılır.

Birinci fıkra uyarınca kullanılan doğum sonrası analık hâli izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.

Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır. Bu fıkra hükümlerinden yararlanılan süre içerisinde süt iznine ilişkin hükümler uygulanmaz.” Bu madde gereğince çalışan kadının hamile olması durumunda çalışması ve süt izni verilmesi gereken koşullar açıklanmıştır.

  • Doğum İzni Süresi Ne Kadardır?

Madde 74 incelendiğinde; kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.

Bu noktada doktor görüşüne bakılacak olursa;

Çalışan anneler için Hafta önemlidir. Çünkü hangi kuruma bağlı olursanız olun, bu hafta doğum izniniz başlıyor. Şu anki kanunlara göre doğum izni tek gebelik için doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftadır. İkiz gebelikte bu doğum öncesi 10 haftadır. 40 haftalık bir gebelik süresi hesaplandığı için izniniz Haftada, ikiz gebelikte de Haftada başlar. Her ne kadar erken doğu yapma ihtimaliniz olsa da ya da doğum Hafta değil de birkaç hafta önce de olsa, hesaplamada bu kullanılmaz. Doğum izninizi Haftada başlatmak zorundasınız.

Kanunun size verdiği kolaylık, isterseniz bu izni kullanmayıp, bir kısmını doğum sonrasına aktarabilmenizdir. Hafta ya kadar çalışabilir ve kullanmadığınız 5 haftayı doğum sonuna aktarabilirsiniz. Ama her durumda Haftada doktorunuzdan “çalışmasında sakınca yoktur” şeklinde rapor almak ve kurumunuza vermek zorundasınız. Kendinizi iyi hissetseniz de Haftada mecburen doğum iznine ayrılmak zorundasınız. haftadan sonra çalışmak isteseniz de bunu doğum sonuna aktaramazsınız ve işyeri sahibi sizin çalışmanıza izin vermekle, yasal olarak suçlu olur. Yine Haftada ayrılmadığınızda, Haftaya kadar beklemek zorunda değilsiniz. Ne zaman kendinizi kötü hissederseniz o zaman ayrılabilirsiniz ve kullanmadığınız gün sayısı doğum sonrasına eklenir

  1. Doğum Sonrası Ücretsiz İzin

İsteği halinde, kadın işçiye on altı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde, on sekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz. Bu konuda işverenin  inisiyatifi yoktur.

Çalışan annenin doğum izni alabilmesi için gebe yani hamile olduğuna dair belge ile çalıştığı kurumun İnsan Hakları departmanına başvurmalıdır. Başvurunun ardından çalışan annenin aldığı belgeyi Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesi ve doğum iznine ayrılacak annenin çalıştığı işyeri de izin hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir.

  • Doğum Yapan Kadına Sağlanan Destekler

Doğum Yardımı: Doğum yardımı, sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının; doğum sırasında veya doğumdan sonra gerekli sağlık yardımlarıyla, ilaçların ve sağlık malzemesinin sağlanmasıdır. Ayrıca, Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için TL, ikinci çocuğu için TL, üçüncü ve sonraki çocukları için TL doğum yardımı yapılır.

Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılıyor. Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sistemi‘nde yer alan nüfus kayıtları esas alınır. Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurt dışında yaşayanlar için Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla yapılacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişilerin başvuruları ise çalıştıkları kurumlara yapılır.

Emzirme Ödeneği: Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına, ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için, yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve SGK Yönetim Kurulunca belirlenip, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilir. Doğumla ilgili emzirme ödeneğinden yararlanmak için sigortalının iş yerinden alacağı vizite kağıdı, doğum raporu ve bebeğin nüfus cüzdanı ile birlikte SGK Müdürlüklerine başvurması gerekir. Ödemeler, belgelerin SGK Müdürlüğüne müracaatına müteakip, PTT aracılığıyla sigortalıya ödenmektedir. Emzirme ödeneğinden yararlanma hakkını kaybetmemek için beş sene içinde müracaat edilmesi gerekmektedir. yılı için ödenen emzirme ödeneği tutarı TL dır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası